Gate i Havanna, Cuba

Havanna, Cuba: «Jobb til alle»

Du tror det egentlig ikke helt. Du ser totalt 6 gjester på en restaurant. Inkl deg selv. Så begynner du å telle. 7 servitører og 7 kokker. Hvordan kan det gå rundt? Men det gjør det. For alle steder her i Havanna driver slik. Greit nok. De tjener lite, så dette er bra for sysselsettingen, samtidig som det ikke påvirker prisen på det du kjøper så alt for mye.

Men på tirsdag tenkte vi å leie bil. Og da slo dette prinsippet litt negativt ut. Etter et par timers fantastisk fin gåtur gjennom byen kom vi til området og gaten Avenida De Los Presidente, der bilutleiefirmaer lå på rekke og rad (2 stk inne på et hotell, og en ute i gata). Alle var eid av samme firmaet. Første stopp gikk vi inn og tittet på de få bilene som var der. Han som jobbet der satt bak en sota glassdør. Og der satt han. Og blei sittende. Kjempeinteressert i å hjelpe. Nesten innpåsliten. Når vi til slutt gikk inn var vel hans eneste mål å få oss ut igjen. For i det vi sa «takk for hjelpen» hadde han for lengst sagt «adios». Og forsvant godt ned i stolen igjen. På utleiedesken på hotellet hadde selgeren snudd pulten sin vekk fra folk og satt med hode nesten nedi avisa. Han trodde et øyeblikk at vi ikke såg han, men måtte til slutt si noen få gloser og deretter drukne med i avisa igjen.

Så det blei ingen leiebil.

Men derimot var det en sann fryd å gå igjennom gatene bort dit. Centro Habana. Makan. Mange har sin lille butikk der de selger enten kjøtt, gulrot og løk, bananer eller noen koblinger til vannrøra under vasken. Og relativt, overraskende nok, relativt høyt tempo. Drar du til Havanna MÅ du ta en tur gjennom dette område. Old Havana er vakrere, men bærer preg av at det er her turistene drar til.

Lokal kjøpmann
Lokal kjøpmann i Centro Havana (Foto: Tarjei)

Allikevel, i Old Havana er det bare å titte rundt, og lete etter de fine, frodige, bakgården. Her er det ofte både billig og fint. Men de ligger litt på siden av gågata, så tok, i hvert fall for oss, litt tid før vi fant de. Onsdag fant vi et slikt sted. Olav skal ha kred for det. Tok sjansen på å følge en lokal reisebok.

Old Havanna
En av restaurantene i Old Havanna med frodige bakgårder (Foto: Tarjei)

Etterpå fortsatte videre til en salsabar sammen med noen fra Cubaseminaret, fra Norge, som tydeligvis kunne Salsa. Relativt fascinerende hvordan folk byr på seg selv på dansegulvet. Mulig jeg må lære meg skikkelig salsa. For kult var det. I hvert fall en periode. Men til slutt blir det nok.

Salsa
Olav tester ut Salsa med noen som kan det (Foto: Tarjei)

Stranda Playas del este (som betyr: stranda i øst) er også verdt å få med seg. Lang, hvit, strand ca 20 min utenfor Havanna. Ikke forvent deg en fin strandbar, men stranda i seg selv er ganske fin.

Playa Del Este
Stranda utenfor Havanna, Playa Del Este (Foto: Tarjei)

Litt fakta:

  • Leie bil, economic: 75 CUC/dag (650 kr)
  • Taxi gjennom  hele byen: 5 CUC (de amerikanske bilene er billigere, og fungerer som en fellestaxi for alle som skal samme vei)
  • Taxi til Trinidad: 130-200 CUC, en vei (1100 kr – 1700 kr)
  • Buss til Trinidad: 25 CUC (220 kr)
  • Taxi til Viñales: 70-80 CUC en vei

2 kommentarer til “Havanna, Cuba: «Jobb til alle»”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *