Kategoriarkiv: Colombia

Oppsummering av Colombia

Blogger og bilder fra Colombiaturen mars/april 2015:
– Bloggen til Olav: severden.wordpress.no
– Bilder fra Olav: Flickr
– Bilder fra Tarjei: galleri.tarjei.net

Kultur: 
– Ting tar tid
– Du må vente, ikke de
– Det mangler alltid noe på menyen. Alltid!
– Alle retter serveres med pommes frites. Alle!
– Forbikjøringer gjøres med tre i bredden, og møtende bil, på vanlig vei
– Fartsgrenser er veiledende, ikke påbudt
– Engasjerende guide og gode historier i Bogatá

Priser ute:
– Pastamiddag: COP$14000 / 42 kr
– Biffmiddag: COP$20000 / 60 kr
– Terminator Lobster: COP$25000 / 75 kr
– Øl, 0,33: COP$2500-4000 / 8-12 kr

Overnatting:
– Typisk rundt 100-150 kr pr pers på Hostel
– Hengekøye, Tayrona Park: COP$15000 / 45 kr
– 5-stjernes hotell, Barranquilla: 160 kr pr pers

Transport:
– Fly, Bogotá – Cartagena: 500 kr
– Buss, Cartagena – Taganga: COP$43000 pr pers (130 kr)
– Taxi, 7- seter, Barranquilla – Tayrona Park: COP$450000 / 1350 kr
– Taxi Palomino – Santa Marta: COP$150000 / 450 kr

Reiserute:
1. Bogotá
2. Cartagena
3. Taganga
4. Tayrona Park
5. Barranquilla
6. Palomino
7. Santa Marta
8. Bogotá

 

Palomino – Santa Marta – Bogotá – Norge

Ja, vi overnattet 3 netter på Playa Praba her nede.

image
Inngang fra stranda, Playa Praba, Palomino (Foto: Tarjei)

De reklamerte med at de tar VISA, men nå gjør de allikevel ikke det. De gjør det ikke enkelt for oss. De gav også også pris på 40000/pers per natt før vi flyttet inn, men prøvde å skru dette opp til 55000. Selvfølgelig fikk de ikke det. I tillegg til fraværende service ellers blir dette strykkarakter for dette «hotellet», eller hva det nå kan kalles. Godt stedet ellers veier opp for dette. The Dreamer Hostel eller Tiki Hostel virker 10 ganger bedre, og anbefales i stede, hvis noen skulle finne på å dra hit senere. De ligger ikke heeelt nede ved stranden, men noen meter oppi gata.

image
The Dreamer Hostel, Palomino (Foto: Tarjei)
image
Tiki Hostel, Palomino (Foto: Tarjei)

10:00, Colombia-tid:Vi fikk betalt til slutt og venter nå på taxien til flyplassen i Santa Marta. Og deretter 5 timer i Bogotá før vi tar av fra Colombia.

13:00, Colombia-tid: tre kvarter til avreise

image
LAN Colombia klar til avgang , Santa Marta (Foto: Tarjei)

Ut fra Colombia
17:10, Colombia-tid: Ankommet Bogotá. Flyet (Lufthansa) lander først i Norge 18:55 tirsdag. Mens vi sitter og slapper på pub står Jostein og Harald fremdeles i kø for å sjekke inn bagasje. Deilig å kun ha Carry-on bagasje 🙂

15:30, norsk tid: Landet i Frankfurt.
17:00: Drar videre fra Frankfurt
19:20, 25 min forsinket: Landet i Norge

Total reisetid fra Palomino til Oslo: 28 timer

Flightnummer
– Bogotá-Frankfurt: LH0543
– Frankfurt-Oslo: LH0862

Kanotur Rio Palomino river

Idag er siste hele dag i Colombia. Og den har vi utnyttet til det fulle! Fantastisk kano-/kajakktur nedover Rio Palomino River. Først ble vi kjørt et lite stykke med en gammel skranglekasse av en bil, der girkasse og klutch hadde nesten tatt kvelden.

2015.04.05_13.12_TSu_425
Gammel amerikaner som skulle kjøre oss oppover Rio Palomino River (Foto: Tarjei)

 

Ikke overraskende stoppet bilen nesten med en gang, og vi ble nødt til å gå i stede. Etter 1 time gåtur opp og ned noen fjellsider kom vi endelig frem. På vegen møtte vi en drøss med indianere, og rett før vi kom ned til elva krysset vi hjemmet til en stor indianerfamilie. Kult.

Pause på veg oppover Rio Palomino River (Foto: Tarjei)
Pause på veg oppover Rio Palomino River (Foto: Tarjei)

 

Sliten Harald etter kvelden før (Foto: Tarjei)
Sliten Harald etter kvelden før (Foto: Tarjei)

Selve kanoturen startet selvfølgelig med et velt i første stryket. Det var selvfølgelig Odd Erlend og Jostein som var klønete nok til det 🙂 Vi andre  var nære på vi også, men heldigvis klarte vi å holde oss flytende. Og godt var det, for i våre båter lå kameraer som ikke hadde overlevd en velt.

Padletur nedover Rio Palomino River (Foto: Tarjei)
Padletur nedover Rio Palomino River (Foto: Tarjei)

Turen kostert COP$60000 (180 kr) pr pers.

Nå slapper vi av på The Dreamer Hostel, uten penger. Nærmeste minibank er 2 mil unna. Om vi kommer oss hjem i morra blir derfor interessant.  Henning og Odd Erlend sitter bakpå to motorsykler nå, på leting etter Cajero Automatico. Et spennende prosjekt.

Palomino (beach)

Palomino går for å være et av de fineste stedene langs det karibiske hav i Colombia. Og det stemmer. Lange strender med palmer og overnattingssteder helt nede ved sjøen. Siden det er påske var det nesten ingenting ledig, og vi må derfor flytte til nytt sted i dag. Det vil si ca 20 meter 🙂

Pris overnatting nytt sted: COP$40 000 (120 kr/pers)

image
Palomino beach (Foto: Tarjei)

 

image
Palomino beach (Foto: Tarjei)

 

image
Odd Erlend og Olav, Palomino beach (Foto: Tarjei)

 

image
Henning på rommet, Playa Las Marias, Palomino beach (Foto: Tarjei)

 

image
Olav på restauranten nedenfor The Dreamer, Palomino (Foto: Tarjei)

 

Etter en hard dag i sola i går, er det litt behagelig med litt overskyet i dag. Mulig vi prøver «tubing» nedover Palominoelven i dag. Lite vann gjør at det nok blir en relativt rolig tur.

Tayrona Park, Taganga og Palomino

Har overnattet i hengekøyer i Tayrona Park. Etter en lang gåtur i varmen var det klamt og litt ubehagelig å legge seg.

Gåtur langs kysten av Tayrona Park (Foto: Tarjei)
Gåtur langs kysten av Tayrona Park (Foto: Tarjei)

I tillegg ble det kjøligere ut over natta, og med halvsvette klær på ble ikke saken bedre. Det endte med at jeg lå våken til morrakvisten, mens Harald sov som et spedbarn ved siden av. Så for de som har tenkt å gjøre det samme, ta med en tynn sovepose. 🙂

Overnatting i Hengekøye, Tayrona Park (Foto: Tarjei)
Overnatting i Hengekøye, Tayrona Park (Foto: Tarjei)

Vi har nå dratt til Palomino. Her er det kun sattelitt-internett som er svært begrenset i bruk. Kun 18 stk som kan logge på samtidig av sikkert 100 personer, så dette er nok siste post på en stund.

Inngang Tayrona Park: COP$39500 pr pers
båt fra Tayrona Park til Taganga: COP$45000
Taxi, Taganga-Palomino: COP$110 000
Overnatting Palomino: COP$40000 og COP$50000 per person.

Drar til Bogotá på mandag. Flyet til Norge går 20:55 lokal tid, og er fremme i Norge rundt klokka 16 tirsdag.

Taganga, Minca, Barranquilla

I går hadde vi en avslappende dag på Taganga. I dag drar vi til Minca og videre til Barranquilla for å hente Odd Erlend.
image

image

image

Minca er stedet som det lages kaffe. Og her besøkte vi en av de mange kaffefarmene i området. I tillegg badet vi i elven om gikk gjennom området. Ganske fint, men trolig ikke et sted vi drar tilbake til for å overnatte, slik vi tidligere hadde vurdert.

Kjøreturen til Barranquilla gikk tålig greit. Vår sjåfør viste seg å ikke være veldig kjent i sentrum. Så det endte med at vi måtte bruke vår navigasjon for å finne frem. Og navigasjonen vår var ikke helt bygget for et sted med skumle og trange gater. Så det første vi gjorde var å kjøre inn i et lokalt marked (eller noe sånt), der alle som stod rundt så stygt på oss. Og det ble bare trangere og tranger jo lenger inn i gata vi kom. Til og med sjåføren vår ble nervøs. Et øyeblikk trodde vi med sikkerhet at vi måtte rygge ut igjen samme vei. Det ville ikke endt bra. Med fullt av bagasje på taket, og dollartegnet stemplet i pannen, var vi rimelig nervøse. Heldigvis tutet sjåføren vår og ruset motoren som gal for å skremme vekk potensielle tyver. Og til slutt så vi igjen hovedgaten, og vi var på trygg grunn….inntil vi på nytt kjørte inn i en ny sidegate. Heldigvis ble gatene mer og mer ordentlige, og vi følte etter hvert en større trygghet. Men neste gang stoler vi ikke så blindt på gps’n, det er nå helt sikkert 🙂

Vi har mao ankommet Barranquilla, og sjekket inn på Barranquilla Plaza. For 160 kr/person kan vi vel si at vi har fått skikkelig luksus for en ekstremt billig penge.

Odd Erlend sitt fly er forresten forsinket, og er ca 2 timer forsinket. Det er derfor ikke sikkert at han rekker siste flyet fra Bogota kl 23:34. Men siden flyet angiveolig skal lande rundt 22:40 så ser det litt lyst ut, og det fremdeles en mulighet. Om ikke så finnes det hoteller rett  ved flyplassen som han kan overnatte på, og dra trygt videre i morgen tidlig. Vi får bare vente og se.

Reise til «strandparadiset»

I går bestilte vi tur til det vi trodde skulle være områdets paradis, litt nord for Taganga, anbefalt av hostellet. Vi valgte en vanlig taxi, i stede for bussen, og stappet den med 5 voksne menn + sjåfør. Komfortabelt på en tur på 40 min en veg kan man si :-). Turen kostet COP$120 000 (Ca 400 kr) t/r.

image

image

Vi var ikke videre imponert når vi kom dit. Det blåste så vi ble fullstendig sandblåst mens vi satt der. Det var umulig å ete noe, for skulle man det var garantert halvparten bare sand. Fordelen var at du trengte ikke solkrem, for etter en liten stund var vi uansett dekket av sand 🙂 Enden på visa ble at vi måtte betale folk ved stranden for å helle vann rundt oss (det samme gjorde de andre på stranda) for å «holde» på sanda. Det funket! 🙂

image

image

Taganga by night

Dette blir et kort innlegg. Strømmen gikk i går, i det vi skulle ned til byen og sjekke livet. Det ble bekmørkt, og strømme kom aldri tilbake… Vår reisehøytaler og lommelykter holdt liv i oss noen timer, men måtte til slutt konstatere at slaget var tapt. Da hadde bordet vi satt på fylt seg opp med sikkert 10 andre på hostellet som også hadde samme planer.

Mtp at det anbefales å ta taxi de 500 meterne ned til vannet fremfor å få gå pga kriminalitet etter kl 22 på kvelden, var det i hvert fall ikke noe poeng når hele bukta her var totalt mørklagt.

Casa de Felipe, Taganga

Etter 4-timer med buss, politikontroll og pissepause for Henning er vi nå i Taganga, rett nord for Santa Marta.

Politikontroll mellom Cartagena og Taganga/Santa Marta (Foto: Tarjei)
Politikontroll mellom Cartagena og Taganga/Santa Marta (Foto: Tarjei)
Politikontroll mellom Cartagena og Taganga/Santa Marta (Foto: Tarjei)
Politikontroll mellom Cartagena og Taganga/Santa Marta (Foto: Tarjei)

Taganga skal være et av stedene hvor det skal være bra liv, sportsaktiviteter og daglige båtturer til «gjemte» strender.

Vi har funnet oss en lite oase oppi fjellhylla, på Casa de Felipe. Et sjarmerende og bra hostel.

image

image

image

image
Utsikt fra 3. etasje på hostellet, Casa de Felipe, Tagang fFoto: Tarjei)

 

Cartagena, Tanganga og Politiet

I utgangspunktet virker alt sikkert og trygt i Cartagena. Det er, som nevnt, mye politi i gatene. Det må jo være positivt, men det sier samtidig litt om kriminalitetsnivået. Historien vår amerikanske romkamerat her på hostellet fortalte er derfor litt urovekkende. Han ble i går stoppet av politiet (to politimenn) i en rolig gate, noe som, i og for seg, skulle antas å være «rutine», og helt greit. Men det han ble møtt med var noe ganske annet. Først mistenkte de han for å ha kokain eller annet dop på seg, og begynte derfor å visitere han. Greit nok, han hadde jo ikke annet enn lommeboken med seg, så det skulle jo ikke være noe problem. Den ene politimannen kjente ekstra godt i den ene lommen før han fortsatte å visitere. Til slutt sjekket han samme lomme en gang til, og fisket opp en pose med kokain. En pose vår romkamerat aldri hadde sett før. Etter masse trusler om tur til politistasjonen, og fengsel, måtte vår mann til slutte bare gi alt av penger han hadde. Rundt 500 kr fattigere, og tom for penger, fikk han gå videre. Så hvem skal vi frykte mest her nede? Rykter sier at flere gir seg ut for å være politi, uten å være det. Forhåpentligvis var det det som skjedde. Så langt har i hvert fall vi sluppet unna.

Ellers drar vi i dag videre til Tanganga, ved Santa Marta i dag. Jostein virrer rundt her og leter etter en privat bil for turen. Det ser ut til å være nesten umulig. Så det blir nok buss i stede.

Cartagena (1)

Ja, gutta på tur her nå erobret Cartagena City og stemplet inn på Media Luna Hostel. Er relativt stort Hostel med veldig sentral beliggenhet. Her har de takterrasse uten bord/stoler og et basseng (som det er plass til 2 personer). Badet deler vi med en to andre 6-mannsdoorms (rom) med kun noen tøystrimler hengende i døråpningen som tydeligvis skal fungere som dør mellom rommet og dusj/dass.

image
«Skilleveggen» mellom rommet og toalett/dusj, Media Luna Hostel, Cartagena (Foto: Tarjei)

 

I tillegg spiller naboen musikk på full guffe fra iPhonen sin i naborommet, og foreløpig minner musikken om den lokale musikken vi hørte på en taxitur i Jordan. Men dette har sin sjarm også. I hvert fall sier vi det inntil videre. Mulig en søvnløs natt kan endre mening 🙂

Når det gjelder inntrykket av Cartagena så langt virker det som en levende by, der de fleste henger ute i gatene og i parkene og nyter det livet her å by på, både lokale og turister. Fremdeles mye politi i gatene, men byen går for å være sikrere enn Bogotá, så litt mer bekymringsløst liv har nådd oss.

image

image

Nå er det leggetid.

God natt!

Sykkeltur i Bogotá og Partybuss

Sykkeltur rundt i Bogotá

Vi hadde lite forventninger til turen, og tenkte egentlig at det bare gikk raskere å sykle fremfor å gå rundt i byen, og tok derfor en 4 timers guidet sykkeltur rundt i byen. Det viste seg å være verdt pengene. En ekstremt engasjert guide guidet oss rundt i de forskjellige bydelene. Noen deler var rolige og trygge, blant annet der europeere en gang for lenge siden hadde bygget boliger, mens andre steder var svært utrygge, og vi ble anbefalt og hjemme kameraet når vi syklet igjennom. I hvert fall ikke ta bilder. I tillegg var vi innom Cafe de La Fonda som produserer kaffe, fikk smakt utsøkt gatemat og sett edelstener bli omsatt på torget.

image
Engasjerende guide forteller om regjeringshistorie, Bogotá under sykkelturen rundt i byen (Foto: Tarjei)

 

Ekstremt engasjerende guide lager skuespill om Bogotá sin historie (Foto. Tarjei)
Ekstremt engasjerende guide lager skuespill om Bogotá sin historie (Foto. Tarjei)

 

image
Lokal gatemat, Bogotá (Foto: Tarjei)

 

Partybuss til Chia, litt nord for Bogotá (ca 45 min)

Bogotá «down town» var ikke det perfekte utested for oss turister, men dette hadde hostellene i området funnet en løsning på. Løsningen var å kjøre oss 45 min ut til et hipt utested for turister og relativt rike Colombianere.

Hostel Sue sin reklame om partybussen (Foto: Tarjei)
Hostel Sue sin reklame om partybussen (Foto: Tarjei)

Dette var et enormt utested. Det var så mange barer og steder å henge at vi nesten ikke fant veiene ut igjen når vi skulle dra. Å gå fra den ene siden til den andre tok sikkert 15 min. Selv om det var stort var det bra. Bål, dansegulv, chilloutområde og disco.

Deler av utestedet (Foto: Tarjei)
Deler av utestedet (Foto: Tarjei)

Generelt er Colombianere som folk flest, hyggelige. Men etter at Olav hadde satt seg ned for å snakke med noen lokale, trodde, tydeligvis en kjæreste, at Olav dreiv å la an på dama. Dette endte faktisk med at Olav blei overfalt og slått ned. Liggende nede fortsatte fyren og sparke vår kjære Olav. Men bare noen sekunder etter var alle vaktene og en haug med hjelpere der for å berge livet til Olav. Og etterpå hadde vennene deres så dårlig samvittighet at Olav blei påspandert drinker og øl for å bøte på. Utrolig nok kom Olav fra det uten en skramme, og flere drinker rikere. 🙂

Timer igjen til avreise

Da er det kun timer igjen, og Harald har allerede pakket sekken:

Harald sin ryggsekk
Harald sin ryggsekk (Foto: Harald)

Henning, Jostein, Olav, Harald og meg på eventyr. Odd Erlend kommer etter om en uke. Følg med så får du se.

Mulige reisemål: San Gil,  Guayaquil og Galapagos.
Sikre reisemål: Bogota og Cartagena
Mulig reisemåte: Leiebil

Når det gjelder leiebil er det litt vanskelig å tolke reisetipsene. Mange (ok, noen da) har leid bil, med hell, i Colombia, men generelle reiseråd i reisebøker er ikke så overbevisende. Vi får forhøre oss litt når vi kommer ned. Buss og taxi er ekstremt billig, så det er jo et ryddig alternativ.