Cuba, here we are

Endelig fremme.

Utsikt fra leiligheten
Vår utsikt fra leiligheten (Foto: Tarjei)

Etter en rimelig drøy flytur fra Moskva (tok jo 3 timer minst, før vi var tilbake over Norge), og kun 2-4 timers søvn de siste 24 timene var det bare å fortsette å holde seg våken i 12 timer til. Bare å satse alt på å klare å snu døgnet så fort som mulig. 

Vi bor rett ved EL Capitolio, Parque Central og Hotel Saratoga Havana. På Airbnb heter det Capitolio Nacional De Cuba, og er en privat leilighet, midt i smørøyet, med stue, kjøkken og balkong. Faktisk overraskende hyggelig og fint.

Cuba er, fremdeles, nesten helt avskåret fra den virtuelle omverdenen. Og det merkes. Her er telefonkiosk helt vanlig, og biler og busser er alle fra det gode 50- og 60 tall. De som ønsker å komme seg på nett samler seg i utvalgte parker, der de står i klynger for å koble seg på ett av de få WiFi spottene i byen. Turister er «heldige». De kan slappe av ved bassenget, på ett av de dyre hotellene i byen, og surfe i ro og mak. Men det koster også skjorta.

22/1-17: Havnet først på takterrassen på nabohotellet mens vi ventet på Marianne og Olav. Og fikk landet litt.

Seinere på kvelden rotet vi rundt i gamlebyen for å få oss litt middag. Endte på en litt i overkant dyr restaurant, som seg hør og bør når du er turist og kommer til nytt sted, og fikk fylt opp skrotten. Og ikke lenge etterpå slo resultatet av en lang dag inn for fullt, og det vet bare å kaste inn håndkle. Øynene lukket seg på egenhånd når klokka bikka 22.

23/1-17: Har i dag vandret rundt i gamlebyen. Også innom stambaren til Hemingway og testet ut den anerkjente Mojitoen det. Lurt å gå opp i 2 etg. I første, rett innenfor døra, var det helt stappfullt, mens oppe var det rolig.

Pub Hemingway
Stampub’n til Hemingway (Foto: Tarjei)

Når man går gatelangs i gamlebyen, og også utenfor, finner man hele kvartaler der kun fasaden står igjen. Ingen tak. Ingen gulv. Ingen innvendige vegger. Og sitter man på en takterrasse og ser utover ser det ut, i noen retninger, å neste å ha vært en krigssone. Alle topper av bygningene ser helt ribbet ut og forlatt. Men på gateplan er det allikevel noen som driver butikk.

Vi var også innom supermarkedet og tittet. Her var det metervis med tomme hyller. Utvalget var faktisk helt utrolig dårlig. De hadde kun noe hermetikk og masse olje. Man forstår at Cuba fremdeles sliter pga handelsblokkade. På noen av restaurantene nå de ha inngangskontroll, der de «later» som det er fullt, men sannsynlig er det for å kunne tilby mat til de som faktisk kommer inn, med de begrensede råvarer de har. 

Litt fakta:

 • Taxi inn til byen: 30 CUC$  (250 kr) 
 • Mojito koster normalt 2-5 CUC$
 • Middag: 5-25 CUC$ (ekstremt forskjellig ift hvit du er)
 • Mat på gata koster «ingenting»
 • 4 bananer, Convertible: 1 CUC (9 kr)
 • 12 bananer, Lokal Pesos: 12 COP (4 kr)
 • Internet 2 timer: 15 CUC (130 kr)

3 kommentarer til “Cuba, here we are”

 1. Hei Alle saman!
  Moro å lese korleis de har det.
  Her går alt i det vanlege. Ikkje snø. Ca. -6 grader i kveld.
  Ha det Fint!

 2. Bra post Tarjei. Jeg skal følge med og feriere med dere i tankene. Det er nemlig noen som må holde hjula igang i Norge og dermed ikke har tid til alskens slaraffenferier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *