Bocas Del Toro | Back to Panama City

Det går alltid raskt på slutten av en ferie. Og det gjordet det her også. Så siste reisepost kommer her litt på etterskudd (i god tid etter hjemreise). Allikevel var de siste dagene vel så bra som de tidligere og fortjener å få en plass her de også.

Som nevnt i forrige innlegg bestilte jeg et par dykkinger litt utenfor Bocas Del Toro, nærmere bestemt «Gring House» (12 m) og «Lunch box» (16 m). Booket via Panama Diving School som ligger ute på Isla Carenero, en øy retten utenfor Bocas Town (ratet med 5 av 5 stjerner). Anbefales å bruke. Litt bedre å starte turen her fremfor ett av stedene inne i byen. Mer rolig av avslappende start på turen. Og to dykk (ca 45 minutter pr dykk) kostet 90 dollar.

Loggbok dykking #7 og #8 (Foto: Tarjei)

Fikk sett to store rokker, samt dykke igjennom styrhuset til et 10 år gammelt skipsvrak (ganske stor katamaran / seilbåt). Bocas Del Toro kan dessverre ikke skryte på seg å være helt på høyde med Mauritius, men definitivt verdt et dykk! Men dessverre fikk jeg nesten ingen bilder / videoer av det siden knappen på GoPro hang seg opp under 5 meter pga trykket. Neste tur må jeg definitivt få tak i undervannskamera-etui til GoPro!

Lastet og klar med dykkerutstyr (Foto: Tarjei)

Bocas Del Toro | Isla Colón: Bat Cave er også noe Bocas Del Toro har å by på. Siste dagen leide vi elektriske sykler og syklet over halve øya, opp til en grotte i fjellet. Utenom at Harald mistet kjedet på veien oppover gikk selve sykkelturen uten større overraskelser.

Krise…kjede har hoppet av (Foto: Tarjei)

Men grotten var av det mindre sjarmerende slaget. ti-tusenvis av flaggermus sammen med edderkopper og enorme stankelbein. Og i grotter der vannet nådde deg opp til hofta kjente du bare at noe svømte rundt beina dine, uten at du helt visste hva det var. En opplevelse litt utenfor komforsonen kan man si. Men også et av områdene på øya, og nær Bocas Del Toro, som fremstod mest jungelaktig også. Rett ved inngangen var en en Canadier som hadde slått seg til ro og drev med community-arbeid for en grønnere verden, og samtidig lånte ut støvler til grotteturen. Du kunne selv velge å betale eller ikke. Hele grotteturen hadde litt rar innsalgsmetode…men kanskje ikke så rart…sikkert ikke veldig mange som tar turen…man skal like edderkopper og flaggermus for å dra hit 🙂

Enorme mengder med flaggermus samlet på ett sted (Foto: Tarjei)
Inngangen til flaggermusgrotten (Foto: Tarjei)
Fotograf i jungelen på Isla Colón (Foto: Tarjei)
Olav og Harald i jungelen på Isla Colón (Foto: Tarjei)

Bocas Del Toro | Floating Boat | Boya De Vida: Og før solnedgangen rakk vi også en liten tur ut til Boya De Vida på en av to flytende barer ute i lagunen.

Boya De Vida (Foto: Tarjei)
Boya De Vida (Foto: Tarjei)
Floating bar, Bocas Del Toro

Bocas Del Toro Town |

Bocas Del Toro Town (Foto: Tarjei)
Bocas Del Toro Town (Foto: Tarjei)
Isla Carenero | leiligheter på vannet (Foto: Tarjei)
Bambuda Hostel (Foto: Tarjei)

Av de litt mindre spennende delene av turen

Lost and Found | Litt vel oppskrytt eventyr

Skulle angivelig være et fantastisk startpunkt for en Indiana Jones lignende tur. Stede bar preg av å være forlatt. Stedet var litt «gitt opp». Og motorveien lå rett nedenfor. Kanskje en av de mer oppskrytte stedene langs ruten..slik det fremstod på vår lynvisitt. Vi rakk også en liten matbit, men det var tortillalefse med kun bønner i…vet ikke helt om vi har trua på vegitar-temaet de promoterer…her bør de komme seg tilbake til vanlig burger og taco 🙂 …ja, og nesten så jeg glemte det, men bak resepsjonen satt ei dame som virkelig ønsket å bli borte. Trodde ikke det var mulig å hjemme seg mer bort…

Utsikten fra Lost and Found var ok..hvis man klarte å se over blikktaka (Foto: Tarjei)

Veien hjem

Ble litt mer spennende enn vi hadde tenkt. SKulle jo rekke flyplassen. Da var det litt upraktisk at det var over 100 km mellom stasjonene ifm et fjellpass. Vi ente med nesten tom tank – 10 km igjen. Flaks!

Show Pony igjen

Ja, selvfølgelig rakk vi innom her også en tur på tilbakeveien også 🙂

Langt ut til vannet, Show Pony (Video: Tarjei)

Takk for at du fulgte med. Over og ut for denne gang! 🙂

Bocas Del Toro

Minner om at noen flere bilder fra turen kan sees på Olav sin Flickr-profil her.

Som nevnt i forrige post var det ekstremt dårlig nett på Red Frog / Bastimentos. Så ble litt meningsløst å surre på nett da. Men nå er vi tilbake i Bocas Town og sivilisasjonen, og kontakten med omverdenen kan gjenopptas på en skikkelig måte. Derfor ofrer jeg litt tid på en ny post allerede nå.

Dagene på Bastimentos var av det rolige slaget. Alt lukket ned i 22-tiden. For en mann som Harald (og delvis Olav) er dette alt for tidlig. Harald imponerte og klarte derfor å hale ut en av kveldene med businessprat med en Canadier, som har flyttet til Panama som skatteflykning, helt til ut i de sene morgentimer. Tipper de ble enige om å kjøpe opp Red Frog øya, få guffet det opp litt, og tjene hauger av cash. Blir spennende å se om det er Harald og Canadieren som sitter å venter på oss med happy hour neste gang vi ankommer øya 🙃

Allikevel, Bastimentos og øyene rundt er virkelig frodig og ubebodd (selv om det virker å endre seg fremover). Igjengrodde områder med jungelaktige stier overalt.

Veien opp til Selina Hostel, midt på Bastimentos (Foto: Tarjei)

I tillegg til spennende jungelvegitasjon klarte vi også å spore opp et dovendyr som sov i en av tretoppene, men siden jeg tydeligvis har et veldig dårlig mobilkamera er det ikke lett å se:

Dovendyr, Red Frog Jungle (Foto: Tarjei)

Jeg hadde ikke sett for meg at Samsung Galaxy Ultra-versjonene er sååå mye bedre til å ta bilder. Men som du ser på Olav sin Flickr-side fikk han et myye bedre bilde med sin Utra-mobil 😬🙂 Jeg kan ikke tenke meg at han er sååå mye bedre fotograf, selv om han generelt tar helt greie bilder han også, så her er det kun kamera som kan være forklaringen. 🙂

I tillegg skulle det angivelig være aper på øya, men det var klin umulig å finne. Kan være Bastimentos/Panama skryter på seg litt for mye her. For når vi ikke ser ÉN eneste en, fremstår apene som utryddet. Vi får anta at det kanskje er et par der som har gjemt seg skikkelig godt.

Bastimentos kan definitivt anbefales for rolige og avslappende stemning nært innpå det karibiske hav og frodig jungel, men det er begrenset hva du kan se av dyreliv, så greit å ta det i betraktning hvis man skulle finne på å dra dit senere. Zapatilla-øyene (to små øyer) litt lenger ut kan også anbefales noen timer for å titte på litt urørt natur og ekstremt blått og innbydende hav/strand. Øyene her ble kalt «Monkey Island», men heller ikke her så vi noen aper. 🤨🐒

Zapatilla / «Monkey Island» (Foto: Tarjei)
Jungelen på Zaptilla (Foto:.Tarjei)

Men nok om det. Nå er vi tilbake til Bocas Town og har booket oss inn på Bambuda Hostel. Olav og Harald er på øy-/barhopping i egen outfit…;

Olav og Harald klar for Filthy Friday (øy/barhopping) (Foto: Tarjei)

…mens jeg slapper av på hostellet. Jeg har bestilt dykking i morgen tidlig mens de sannsynligvis sover ut. 🙂 Takker herfra for denne gang.

Frokost, Bambuda (Foto: Tarjei)

Bastimentos | Red Frog beach

Selv om det er utenfor høysesong traff vi er tidspunkt med mye besøkende, og vi har måttet flyttet fra Bungalow første natt til telt natt nr 2 og doorm siste natta. Fremdeles på Palmar Beach Lodge / Hostel. Litt upraktisk å måtte sjekke ut og inn hele tiden, men endelig har roen senket seg.

Siste dagene har bydd på litt jungelturer, litt delfinspotting og snorkling.

Telt, Palmar Beach
Coral stop
Coral stop
Zapatilla

Litt dårlig nett her, så får heller oppdatere litt mer senere.

Las Lajas 👉 Bocas Del Toro

Vi ble nok en dag for mye i Panama City. Men kom oss av gårde på dag 3, søndag. Og har fått oss leiebil for resten av reisen. Vi fikk i det miste med oss Nasjonalparken i byen og Panamakanalen. Sistnevnte var en turistfelle. Men vi fikk i det miste stemmen til Morgen Freeman som fortalte hvordan kanalen ble til på et IMAX-lerret. Og knipset et bilde eller to blandt 1000 andre turister. En kanal på denne størrelsen er jo i utgangspunktet som en våt drøm for en tidligere slusevokter. Olav delte ikke helt der synet og kjedet seg fordervet, men ble allikevel med. Kred til gutten. Freeman og IMAX redda vel det besøket 😄

Fraktskip på veg ut av kanalen (Foto: Tarjei)
National Park Metropolian, Panama City (Foto: Tarjei)
To turister spottet i samme park (Foto: Tarjei)

Før valget endte på Bocas Del Toro som første del av turen var det mye frem og tilbake ift å besøke San Blas. Men siden det var tilnærmet umulig å få god informasjon om hvordan komme dit med egen leiebil måtte vi endre planen. Sannsynligvis kan vi få det til på slutten av oppholdet her i Panama, men må bytte til 4 hjulstrekk for å få lov å kjøre inn. Dette har med at det har vært Corona, med få turister, i to år, og veiene har ikke blitt vedlikeholdt slik de pleier.

Turen til Bocas Del Toro tar ca 9-11 timer fra Panama City. Vi bestemte oss derfor for å ta en mellomstopp på Stillehavssiden ca halvveis, ved Las Lajas, på et strandsted som hadde det orginale navnet Show Pony. Her viste det seg at en av de lengste og flotteste sandstrendene i Panama ligger. Og her var det billig å overnatte også. For en egen leilighet med basseng utenfor betale vi 1000 kr for 3 pers. Pga strømbrudd som varte hele kvelden og natten fikk vi attpåtil gratis frokost 😊

Show Pony, Las Lajas (Foto: Tarjei)
Show Pony, Las Lajas (Foto: Tarjei)
Las Lajas beach (Foto: Tarjei)
Tilfeldige turister som forsøker å få det perfekte bildet (Foto: Tarjei)
1,2 km strand, Las Lajas (Foto: Tarjei)

Ellers er det ganske fin vei mellom Panama City og Bocas Del Toro. Trafikkontroller kryr det av hver kilometer, men vi har enda til gode å bli tatt, så både vi og politiet har oppført seg så langt 🙂

Neste stopp: Bastimentos Island og Palmar Lodge, Red Frog. Trolig må vi finne et annet sted etter første natta pga at de er fullbooket 😬 Vi får håpe det går i orden.

Taxibåt fra Almirante til Bocas Del Toro (Foto: Tarjei)
Videre båt fra Bocas Del Toro/Isla Colon til Red Frog Marina (Foto: Tarjei)
Taxibåt (Foto: Tarjei)
Isla Colon (Foto: Tarjei)
Isla Colon (Foto: Tarjei)
Gangvei over til nordsiden av Bastimentos (Foto: Tarjei)
Playa Red Frog (Foto: Tarjei)
Mulig overnattingsmuligheter, Red Frog (Foto: Tarjei)

Panama City | Selina Casco Viejo

En reisetid på 18 timer, og deretter 7 timer forlenget døgn tærer på kreftene. Vi klarte å holde oss våkne til 23 første kvelden. I praksis 06:00 norsk tid. Og det var nok til at vi klarte å snu døgnet på første forsøk. Men har fremdeles en tendens til å våkne lys våken I 3-4 tida om natta 😬

Uansett, 35 grader og et hostel med takterrasse er ikke feil! 😎

Takterrassen på Selina Casco Viejo Hostel, Panama City (Bilde: Tarjei)
Whiskey Sour har også blitt Haralds favoritt (Bilde: Tarjei)

Uansett, Casco Viejo er Panamas gamle by, og har vært området vi har tilbringet de første dagene i Panama. Et veldig sjarmerende område med gamle og falleferdige bygg og nyrestaurerte om hverandre.

Gamlebyen Casco Viejo, Panama City (Bilde: Tarjei)

Siden også denne turen planlegges underveis har det vært litt fokus på å få på plass en reiseplan. Og den kom delvis på plass og ser ut til å bli følgende:

  • Parque National nær Panama City
  • San Blast
  • Sørkyst
  • Bocas Del Toro
  • Sørkysten
  • Tilbake til Panama

Leiebil henter vi ut i morgen, søndag, og satser alt på at den er god nok til å komme seg frem på noen av Panamas dårlige veisystemet.

Komformessig sover vi på doorms der andre ligger og snorker og bråker. Det er også billig. Alternativet hadde fort vekk vært 1000 kr natta. Som vanlig sover Harald som en stein, mens jeg og Olav må ta til takke med noen få timer hver natt. Men blir nok sakte men sikkert litt oppgradering etterhvert som vi kommer oss ut av Panama City der prisnivået er noe lavere. Man merker at dollaren er sterk og Norske penger strekker ikke like gangt som for 10 år siden. Alt er nesten dobbelt så dyrt som det vi er vant med 😬💸💸

Neste | Panama

Da er det bare kort tid til neste reise. Planen var i utgangspunktet Kamerun, men pga regnsesong ble reiseplanen endret til Panama. Så har vi Kamerun til gode til en senere anledning. Panama er vel ikke helt feil det heller 🙂

Foreløpig kort om flyturen med live link:

Inspirasjon til reisen:

Første reisemål blir 2 netter i Panama City, nærmere bestemt «gamlebyen» ved navn Casco Viejo (San Felipe), der vi overnatter på Selina Casco Viejo Hostel. Jeg og Olav vil møte Harald der som allerede har vært på reise i Costa Rica i 2 uker. Vi gleder oss, selv om det nok blir hardt å forlate de som er igjen hjemme. Hold dere oppdatert ved å titte innom siden en gang i ny og ned de neste to ukene.

Reisen starter på Hauketo stasjon (Foto: Tarjei)
Toget går 06:33 (Foto: Tarjei)