Viñales

​Torsdag drar vi videre til Viñales. Og transporten ble selvfølgelig en amerikaner. Ikke cabriolet, men det vært kanskje like greit.

Det å praye en taxi er like greit å gjøre på gata. Å spørre en hotellresepsjon eller spørre de du leier hos fører ofte ikke til billigst pris. Men de du bor hos ifm Casa Particular gir nok noe bedre pris enn hotellene. Men vi gikk bare til parken, gikk forbi taxiene som stod der, og satte oss ned på en kafe rett ved siden av. Det var nok til at en, som kunne engelsk, kom bort og tilbød taxi. Vi forklarte hvor vi skulle, han sjekket, og kom med for høy pris. Vi sa vi ikke var ineressert, han kom tilbake med en bedre pris, men bilen han tilbød var for liten. Vi sa igjen at vi ikke var interessert. 10 min senere kom han tilbake, og tilbød oss den på bildet over, til en overkommelig pris på 75 CUC for transport en vei, og da hente oss dagen etter. Hørte andre hadde betalt 160 CUC t/r, og da samme dag. At vår sjåfør dro tilbake til Havanna, og kom å hentet oss en dag senere, til under samme pris, var vi fornøyd med.Selve Vinãles er godt utbygd, og det er sinnsykt mange Casa Partikular (overnattingssteder). Du kommer ALDRI noensinne til å komme til Vinãles, og ikke finne overnatting, selv om du ikke har bestilt på forhånd.

Vinãles
Overnatting på rekke og rad. Dette gjelder alle gater i Vinãles (Foto: Tarjei)

Fakta:

  • Bensin: 1,20 CUC (=10 kr)
  • Taxi til Viñales: 70-80 CUC en vei
  • Overnatting: 25 CUC pr rom (2 pers)
  • Hestetur for å besøke Tobakksfarmen, samt sjekke ut lokal kaffe- og spritproduksjon: 25 CUC / pers

Havanna, Cuba: «Jobb til alle»

Du tror det egentlig ikke helt. Du ser totalt 6 gjester på en restaurant. Inkl deg selv. Så begynner du å telle. 7 servitører og 7 kokker. Hvordan kan det gå rundt? Men det gjør det. For alle steder her i Havanna driver slik. Greit nok. De tjener lite, så dette er bra for sysselsettingen, samtidig som det ikke påvirker prisen på det du kjøper så alt for mye.

Men på tirsdag tenkte vi å leie bil. Og da slo dette prinsippet litt negativt ut. Etter et par timers fantastisk fin gåtur gjennom byen kom vi til området og gaten Avenida De Los Presidente, der bilutleiefirmaer lå på rekke og rad (2 stk inne på et hotell, og en ute i gata). Alle var eid av samme firmaet. Første stopp gikk vi inn og tittet på de få bilene som var der. Han som jobbet der satt bak en sota glassdør. Og der satt han. Og blei sittende. Kjempeinteressert i å hjelpe. Nesten innpåsliten. Når vi til slutt gikk inn var vel hans eneste mål å få oss ut igjen. For i det vi sa «takk for hjelpen» hadde han for lengst sagt «adios». Og forsvant godt ned i stolen igjen. På utleiedesken på hotellet hadde selgeren snudd pulten sin vekk fra folk og satt med hode nesten nedi avisa. Han trodde et øyeblikk at vi ikke såg han, men måtte til slutt si noen få gloser og deretter drukne med i avisa igjen.

Så det blei ingen leiebil.

Men derimot var det en sann fryd å gå igjennom gatene bort dit. Centro Habana. Makan. Mange har sin lille butikk der de selger enten kjøtt, gulrot og løk, bananer eller noen koblinger til vannrøra under vasken. Og relativt, overraskende nok, relativt høyt tempo. Drar du til Havanna MÅ du ta en tur gjennom dette område. Old Havana er vakrere, men bærer preg av at det er her turistene drar til.

Lokal kjøpmann
Lokal kjøpmann i Centro Havana (Foto: Tarjei)

Allikevel, i Old Havana er det bare å titte rundt, og lete etter de fine, frodige, bakgården. Her er det ofte både billig og fint. Men de ligger litt på siden av gågata, så tok, i hvert fall for oss, litt tid før vi fant de. Onsdag fant vi et slikt sted. Olav skal ha kred for det. Tok sjansen på å følge en lokal reisebok.

Old Havanna
En av restaurantene i Old Havanna med frodige bakgårder (Foto: Tarjei)

Etterpå fortsatte videre til en salsabar sammen med noen fra Cubaseminaret, fra Norge, som tydeligvis kunne Salsa. Relativt fascinerende hvordan folk byr på seg selv på dansegulvet. Mulig jeg må lære meg skikkelig salsa. For kult var det. I hvert fall en periode. Men til slutt blir det nok.

Salsa
Olav tester ut Salsa med noen som kan det (Foto: Tarjei)

Stranda Playas del este (som betyr: stranda i øst) er også verdt å få med seg. Lang, hvit, strand ca 20 min utenfor Havanna. Ikke forvent deg en fin strandbar, men stranda i seg selv er ganske fin.

Playa Del Este
Stranda utenfor Havanna, Playa Del Este (Foto: Tarjei)

Litt fakta:

  • Leie bil, economic: 75 CUC/dag (650 kr)
  • Taxi gjennom  hele byen: 5 CUC (de amerikanske bilene er billigere, og fungerer som en fellestaxi for alle som skal samme vei)
  • Taxi til Trinidad: 130-200 CUC, en vei (1100 kr – 1700 kr)
  • Buss til Trinidad: 25 CUC (220 kr)
  • Taxi til Viñales: 70-80 CUC en vei

Cuba, here we are

Endelig fremme.

Utsikt fra leiligheten
Vår utsikt fra leiligheten (Foto: Tarjei)

Etter en rimelig drøy flytur fra Moskva (tok jo 3 timer minst, før vi var tilbake over Norge), og kun 2-4 timers søvn de siste 24 timene var det bare å fortsette å holde seg våken i 12 timer til. Bare å satse alt på å klare å snu døgnet så fort som mulig. 

Vi bor rett ved EL Capitolio, Parque Central og Hotel Saratoga Havana. På Airbnb heter det Capitolio Nacional De Cuba, og er en privat leilighet, midt i smørøyet, med stue, kjøkken og balkong. Faktisk overraskende hyggelig og fint.

Cuba er, fremdeles, nesten helt avskåret fra den virtuelle omverdenen. Og det merkes. Her er telefonkiosk helt vanlig, og biler og busser er alle fra det gode 50- og 60 tall. De som ønsker å komme seg på nett samler seg i utvalgte parker, der de står i klynger for å koble seg på ett av de få WiFi spottene i byen. Turister er «heldige». De kan slappe av ved bassenget, på ett av de dyre hotellene i byen, og surfe i ro og mak. Men det koster også skjorta.

22/1-17: Havnet først på takterrassen på nabohotellet mens vi ventet på Marianne og Olav. Og fikk landet litt.

Seinere på kvelden rotet vi rundt i gamlebyen for å få oss litt middag. Endte på en litt i overkant dyr restaurant, som seg hør og bør når du er turist og kommer til nytt sted, og fikk fylt opp skrotten. Og ikke lenge etterpå slo resultatet av en lang dag inn for fullt, og det vet bare å kaste inn håndkle. Øynene lukket seg på egenhånd når klokka bikka 22.

23/1-17: Har i dag vandret rundt i gamlebyen. Også innom stambaren til Hemingway og testet ut den anerkjente Mojitoen det. Lurt å gå opp i 2 etg. I første, rett innenfor døra, var det helt stappfullt, mens oppe var det rolig.

Pub Hemingway
Stampub’n til Hemingway (Foto: Tarjei)

Når man går gatelangs i gamlebyen, og også utenfor, finner man hele kvartaler der kun fasaden står igjen. Ingen tak. Ingen gulv. Ingen innvendige vegger. Og sitter man på en takterrasse og ser utover ser det ut, i noen retninger, å neste å ha vært en krigssone. Alle topper av bygningene ser helt ribbet ut og forlatt. Men på gateplan er det allikevel noen som driver butikk.

Vi var også innom supermarkedet og tittet. Her var det metervis med tomme hyller. Utvalget var faktisk helt utrolig dårlig. De hadde kun noe hermetikk og masse olje. Man forstår at Cuba fremdeles sliter pga handelsblokkade. På noen av restaurantene nå de ha inngangskontroll, der de «later» som det er fullt, men sannsynlig er det for å kunne tilby mat til de som faktisk kommer inn, med de begrensede råvarer de har. 

Litt fakta:

  • Taxi inn til byen: 30 CUC$  (250 kr) 
  • Mojito koster normalt 2-5 CUC$
  • Middag: 5-25 CUC$ (ekstremt forskjellig ift hvit du er)
  • Mat på gata koster «ingenting»
  • 4 bananer, Convertible: 1 CUC (9 kr)
  • 12 bananer, Lokal Pesos: 12 COP (4 kr)
  • Internet 2 timer: 15 CUC (130 kr)

Adjø Norge

Vekk fra vinter og ski. Sees om noen uker Veidekke.

Veidekkes prosjekt Oppsal Senter (Foto: Tarjei)
Veidekkes prosjekt Oppsal Senter (Foto: Tarjei)

Men som en hyggelig overraskelse går flyet vårt faktisk på lørdag kl 23:40, og ikke i kveld kl 23:40. Mao stikker Olav og Marianne ett døgn tidligere. Hvem i alle dager bestilte flybillett på feil dag?! ? ☺ Makan til bommert. Men billett har vi nå. Når vi skal reise med Aeroflot er det kanskje like greit å sende noen på en liten testtur i forkant for å sjekke om sikkerheten er på stell.

21/1-17, kl 17:00: Siste pitstop i Oslo ble Nydalen Bryggeri og Spiseri. 6 1/2 timer til avreise.

Nydalen Bryggeri og Spiseri (Foto: Tarjei)
Nydalen Bryggeri og Spiseri (Foto: Tarjei)

21/1-17, kl 20:00: Ser ut til at Marianne og Olav kom helskinnet ned. Da er det snart vår tur.

Bekreftet landing, flyet til Olav og Marianne (Flightradar24)
Bekreftet landing, flyet til Olav og Marianne (Flightradar24)

21/1-17, kl 21:00: Helt klar til avreise fra Oslo

Tarjei pakket og klar (Foto: Tarjei)
Tarjei pakket og klar (Foto: Tarjei)

23:10: Boarding Completed

Flyet vårt

Flyet vårt, nesten ferdig klargjort til avgang i Moskva (Foto: Tarjei)