Kategoriarkiv: Sør-Afrika

Oppsummering

Hvilke land
Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe og Zambia

Les mer på Olav sin reiseblogg:

Leiebil: Bushtrackers Africa
Johannesburg (Sør-Afrika)

Leiebil etter kjøring i Chobe Nasjonalpark
Opprigget campingbil (Bushtrackers)

Utleieselskapet av leiebil fortjener definitivt en anbefaling. Bushtrackers Africa (Se Google Maps)  formidlet tydelig informasjon helt fra vi bestilte til vi ankom. Heather, og et par hjelpere, gikk igjennom bilen ved henting. Og bilen var perfekt utstyrt med telt på taket, som var ekstremt enkelt å slå opp, samt kjøkken, kjøleskap og diverse hjelpemidler hvis vi skulle sette oss fast. Når vi fikk noe problemer på grensen til Zambia var Bushtrackers (Heather) rask til å bistå med å sende over oppdaterte dokumenter både på MMS og Whatsapp. Det var kun snakk om minutter. Og på grensen er raske avklaringer viktig.

Bilen vi leide var en ombygd Toyota Hilux 2,4 GD6 (4×4) som viste seg å ta seg ekstremt godt igjennom nasjonalparken (Chobe) i Botswana, uten problem, selv med store og dype vanndammer (ca 1 meter dype, hver 20. meter – totalt kanskje 500 stk). Og bilen gikk lett langs hovedveien. Var ingen problem å holde farten på litt i overkant av fartsgrensen, som stort sett var 120 km/t.

Øknomi: 

ALLE utgifter, 3 personer (inkl fly)

Totalt brukte vi Ca 20 000 kr/pers. For fly, bil, overnatting, underholding og ALT forbruk. Dette er billig. En pakkereise i samme antall dager koster minst 25 000 kr, og det er i et reisefølge med flere andre, der planen er fastsatt fra dag en.

 • Inngang til Chobe: 110 kr/dag per pers
 • Campsite utenfor park: Ca 100 kr/natt per pers
 • Campsite inne i park: Ca 30-50 dollar/natt per pers
 • Dyre grenser:
  • Grensepassering til Zimbabwe: 300 kr/pers + 100 dollar for bil (skulle vært halvparten)
  • Grense Zambia, bil: Ca 50 doller
  • Grense Zambia, pers: Ca 50 dollar
 • Strikkhopp Victoria Falls: 1250 kr/pers
 • Video fra strikkhoppet: 415 kr/pers
 • Forbruk diesel: 3 000 kr
 • Totalt leiebil: 11 706 kr
  • Leiepris: 9 768 kr
  • Rep steinsprut + bulk på tak: 1 950 kr

Overnatting

Skal jeg dra frem steder som bør være sikre overnattinger bør det være:

 1. Paradise Campsite, Savuti, Chobe, Botswana
 2. Jollyboys Backpackers, Livingstone, Zambia

Resetider / reisevei

Antall km reisevei pr dag

Totalt reise (eks fly):
– Tid: 55 timer (inkl kjøring i nasjonalparken)
– Avstand: 3190 km

Land

De mest imøtekommende personene på turen møtte vi i Botswana. Botswana fremstod som et I-land med et mer primitivt preg. Alle var veldig imøtekommende og hyggelige. Ingen unntak. Og du følte deg trygg overalt. Eneste grunnen til å ikke kjøre om kvelden var fare for hull i veien og dyr. Ikke ran eller folk med andre skumle hensikter.  Landet er ganske flatt. Hovedveiene er veldig bra. Sideveiene er langt værre. Men helt ok med den bilen vi kjørte. Annerledes var det å komme til Zimbabwe. Her bar det preg av at den nylig avgåtte presidenten har hatt litt for lang fartstid. Mye korrupsjon og lite skrupler for å lure turister. På grensen måtte vi betale 50 dollar ekstra for å komme inn i landet. Du visste du ble lurt. Men kunne ikke gjøre noe mot det. Alle grensevakter var med på scam’n. Videre kom vi til Zambia. Et noe billligere land enn Zimbabwe. Og definitivt mer hyggelig. Men her jobbet de tregt. Spesielt på grensen. Her tok det lang tid, og fremstod ganske kaotisk, både ut og inn av Zambia. I motsetning tok det bare noen minutter å dra inn/ut av både Botswana og Sør-Afrika.

 

Matamba Bush Campsite

Olav dukket til slutt opp, etter å måtte henge en dag alene i Amsterdam. Ironisk nok ble også dette flyet forsinket. Hvorfor? Jo, måtte vente på 3 passasjerer. I nesten 3 timer. Og vårt fly kunne ikke vente 5 minutter engang, et halvt døgn tidligere, når Olav selv var forsinket. Småmorsomt.

Men ca kl 14, den 15.feb, hadde vi fått plukket opp både bil, óg Olav, og var endelig på veg ut av Johannesburg. Etter tips fra Bushtracker Africa ble derfor neste stopp Matamba Bush Campsite, ikke alt for langt unna. «Et sted på vegen» som skulle ende med å imponere neste dag.

Middagen ble kjøpt inn på en lokal Spar-butikk og servert over bålet noen timer senere. Oss alene ute blant dyrene i Afrika. Olav stod for maten. Jeg og Harald for å få opp teltet. Makan til effektivitet skal du lete lenge etter 🙂

Fredag 16.feb: Klokka er bare seks om morran. Vi kvekker til. Plutselig står farmen-eieren utenfor teltet. Vi blir bedt med på jakt. En veterinær skal, ved hjelp av helikopter, skyte bedøvelsespil på to dyr i løpet av de første morgentimene, og behandle de for skader de har pådratt seg. Og selvfølgelig, vi blir med. Noe vi aldri angret på. Vi, i full gass med bil, etter helikopteret. Og Helikopteret svevende bare noen meter over tretoppene.

Og tre timer senere var det gjort. Godt jobba.

Og for å sette ressursene de brukte denne dagen litt i perspektiv. Bare helikopteret kostet, disse timene, ca 13 000 kr. Og alt sammen kun for å hjelpe noen ville dyr. Fasinerende.

Khama Rhino Sanctuary neste.

Caprivi Strip / Kalahariørken

Nå nærmer neste tur seg. I 2018 går turen muligens til Caprivi Strip (Namibia, Botswana og kanskje Zimbabwe, Zambia og Angola). Hvis været holder. Blir det mye regn bør Kalahariørken være et trygt alternativ.  Turen er planlagt med en egen safaribil. Turen starter og slutter i Johannesburg, Sør-Afrika.


Imagine driving through the sandy bush and the rugged mountainous landscapes scattered throughout Southern Africa. Imagine the harmony of nature and wildlife, the roar of lions and the crackling campfire under clear starry skies. The thick African bush an experience of where civilisation began. Mother Nature only showcasing to the few who have travelled from afar to view this part of the world in all its glory and beauty.

Each vehicle specifically modified to endure the challenges of the Southern African terrain and equipped to disappear off the grid for as long as you desire. Away from civilisation, all you know and left wanting more. 4×4 off-roading is what we do. BUSHTRACKERS can take you there.

(http://www.bushtrackers.co.za/)


Foreløpig reiserute

Reiselinker:

Flyrute t/r

Ankomst Johannesburg: 14.02.2018 kl 22:05
- Avreise Oslo Sandefjord: 06:30 - 08:15
- Avreise Amsterdam: 10:15 - 22:05
Avreise Johannesburg: 27.02.2018 kl 23:59
- Avreise Johannesburg: 23:59 - 10:15
- Avreise Amsterdam: 12:25 - 14:00 (28/2-18)

(13 hele dager i Afrika / 15 dager på reise)

 

Reisetid fra Johannesburg til Caprivi Strip

Alternative reiseruter mellom Johannesburg og Victoria Falls (Caprivi Strip)

.